Przygotowanie orzechów tygrysich

1262
Baits.pl

Orzech tygrysi jest doskonałą przynętą – zanętą na karpia.
Niestosowane wcześniej na łowisku potrafią być bardzo skuteczne, karpie je uwielbiają.
Poniżej przedstawimy sposób ich przygotowania.

Pierwszym krokiem jest oczywiście zakup orzechów.
Obecnie nie ma problemu z dostępnością, kupicie je właściwie w każdym sklepie karpiowym, np tu.

8199705962_e1a5a2cb1eKolejnym krokiem jest moczenie ziaren, 2-4 doby, zależnie ile czasu mamy do zasiadki. Orzechy zalewamy wodą, tak aby wszystkie przykryć, najlepiej z zapasem, gdyż ziarna pęcznieją.

Teraz gotowanie, w garnku lub szybkowarze, który skraca cały proces. Im dłużej gotujemy, tym orzechy są słodsze. Czas gotowania powinien wynosić ok 3 godzin w przypadku szybkowaru, natomiast przy użyciu zwykłego garnka 4-5h.

Ostatnim krokiem jest fermentacja, czyli zostawiamy orzechy w wodzie z gotowania i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 – 7dni.
Aby zapobiec zepsuciu się ziaren, trzymamy je najlepiej w słoikach zalane wodą.
Często zdarza się, że zostają orzechy po zasiadce. Nie musimy ich wyrzucać. Wystarczy je zamrozić i świetnie nadadzą się na kolejną zasiadkę.