Mieszkańcy Mongolii są miłośnikami herbaty i to od wielu pokoleń. Herbatę pija się tu zazwyczaj z dodatkiem mleka. Niewielką ilość liści wkłada się do garnka z posoloną wodą, którą powoli doprowadza się do wrzenia. Potem napar dopełnia się mlekiem (około 1/3 objętości). Miejsce herbaty w kulturze mongolskiej świadczy o tym, że ludność ta już wieki temu parała się handlem i w tej sposób nabyła nawyk picia herbacianego naparu. Oczywiście Mongołowie nie stronią też od napojów alkoholowych. Wódka, czyli arkhi jest popularna, a prawdziwy mongolski mężczyzna nigdy nie powinien odmawiać zaoferowanej mu porcji. Mongołowie, którzy parają się wypasem bydła, przygotowują swój własny alkohol, tzw. airag ze sfermentowanego mleka. Napitek ten zawiera około 3% alkoholu. Często airag przetwarza się dalej, aby w efekcie końcowym otrzymać shimiin arkhi. Trunek ten jest już mocniejszy i zawiera zazwyczaj około 12% alkoholu. W Mongolii można też spotkać trunki z innych państw, jak choćby szeroki wybór zagranicznych piw. Mogołowie sami również produkują piwa, a najpopularniejsze marki to Borgio i Chingiss.
Losowe artykuły:
Juliusz Verne
Juliusz Verne opisał w swojej książce jak podróżować dookoła świata przez osiemdziesiąt dni. Bestseller i jedna z czołowych pozycji literackich pokazała wielu ludziom, że chcieć oznacza móc, nawet gdy jest to tylko fikcja literacka. Dzisiaj pisarz mógłby opisać jeszcze bardziej efektowny sposób podróżowania dookoła globu za pomocą linii lotniczych....
Sklepy w sieci
Wiadomo, że każdy działa na własne konto i w zależności od tego ile pracujemy, to tyle będziemy mieli pieniędzy. Jeżeli prowadzimy sklep internetowy, to trzeba się starać, aby sprzedać jak najwięcej towaru, bo wtedy mamy większy zysk. Jeżeli nasz sklep nie jest dochodowy, to można zmienić politykę sprzedaży, albo...