Typowy posiłek w irańskim domu składa się z ryżu, kurczaka, jagnięciny bądź ryb. Często dodaje się także świeże zioła i owoce takie jak granaty czy śliwki. Charakterystyczny smak irańskich potraw zapewnia szafran, pietruszka oraz cynamon. Iran to główny producent daktyli i dlatego nierzadko pojawiają się one na tamtejszych stołach. Niezwykle dużą popularnością cieszy się bakłażan, który zwany jest „ziemniakiem Iranu”. Irańczycy nie stronią też od sałatek z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i czosnku. Specjalnością Irańczyków są dolma, czyli warzywa faszerowane ryżem. Inna ciekawostka to nadziewane liście winorośli. Na ochłodę pija się tu jogurt wymieszany z wodą, solą i miętą. Na weselach podaje się obtaczane w cukrze migdały, które uważa się za wyjątkowy smakołyk. Łasuchy lubią także chałwę, którą wytwarza się z pasty sezamowej i pistacji. Na szczególną uwagę zasługują irańskie lody, które wytwarza się z wody różanej i szafranu. Oczywiście dostępne są liczne smaki i dodatki.
Losowe artykuły:
Dlaczego warto zdecydować się na nocleg w namiocie?
W dzisiejszych czasach turystyka nieustannie się rozwija i proponuje ludziom coraz to nowsze rozwiązania. To właśnie dlatego bez problemu możemy już skorzystać z ofert hoteli, moteli, czy innych, luksusowych baz. Wciąż jednak popularną bazą noclegową jest... namiot. Dlaczego więc warto przenocować w nich na wakacjach?
Po pierwsze, sam nocleg w...
Tanie latanie, czyli planowanie podróży
Dobre zaplanowanie podróży to podstawa udanego urlopu albo wycieczki. Ważne, by odpowiednio zgrać wynajem hotelu, samochodu, do godzin przylotu i odlotu samolotu. Następnie pozostaje już tylko zwiedzanie i relaksowanie się. Przy planowaniu podróży warto wziąć pod uwagę kilka parametrów:
* długość przelotów i przejazdów
* oraz własne preferencje odnośnie podróży
* koszt
*...