CO PIJA SIĘ W MONGOLII

Mieszkańcy Mongolii są miłośnikami herbaty i to od wielu pokoleń. Herbatę pija się tu zazwyczaj z dodatkiem mleka. Niewielką ilość liści wkłada się do garnka z posoloną wodą, którą powoli doprowadza się do wrzenia. Potem napar dopełnia się mlekiem (około 1/3 objętości). Miejsce herbaty w kulturze mongolskiej świadczy o tym, że ludność ta już wieki temu parała się handlem i w tej sposób nabyła nawyk picia herbacianego naparu. Oczywiście Mongołowie nie stronią też od napojów alkoholowych. Wódka, czyli arkhi jest popularna, a prawdziwy mongolski mężczyzna nigdy nie powinien odmawiać zaoferowanej mu porcji. Mongołowie, którzy parają się wypasem bydła, przygotowują swój własny alkohol, tzw. airag ze sfermentowanego mleka. Napitek ten zawiera około 3% alkoholu. Często airag przetwarza się dalej, aby w efekcie końcowym otrzymać shimiin arkhi. Trunek ten jest już mocniejszy i zawiera zazwyczaj około 12% alkoholu. W Mongolii można też spotkać trunki z innych państw, jak choćby szeroki wybór zagranicznych piw. Mogołowie sami również produkują piwa, a najpopularniejsze marki to Borgio i Chingiss.