CO JADA SIĘ W IRANIE

Typowy posiłek w irańskim domu składa się z ryżu, kurczaka, jagnięciny bądź ryb. Często dodaje się także świeże zioła i owoce takie jak granaty czy śliwki. Charakterystyczny smak irańskich potraw zapewnia szafran, pietruszka oraz cynamon. Iran to główny producent daktyli i dlatego nierzadko pojawiają się one na tamtejszych stołach. Niezwykle dużą popularnością cieszy się bakłażan, który zwany jest „ziemniakiem Iranu”. Irańczycy nie stronią też od sałatek z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i czosnku. Specjalnością Irańczyków są dolma, czyli warzywa faszerowane ryżem. Inna ciekawostka to nadziewane liście winorośli. Na ochłodę pija się tu jogurt wymieszany z wodą, solą i miętą. Na weselach podaje się obtaczane w cukrze migdały, które uważa się za wyjątkowy smakołyk. Łasuchy lubią także chałwę, którą wytwarza się z pasty sezamowej i pistacji. Na szczególną uwagę zasługują irańskie lody, które wytwarza się z wody różanej i szafranu. Oczywiście dostępne są liczne smaki i dodatki.